3 Nederlandse boekbewerkingen voor het toneel die je nu moet zien

Van de Blog

minoes

3 Nederlandse boekbewerkingen voor het toneel die je nu moet zien

harry

De Nederlandse literatuur spreekt tot de verbeelding. Niet alleen bij de lezers, maar ook bij film- en toneelregisseurs. Met enkele regelmaat wordt er weer een Nederlands meesterwerk vertaald naar het witte doek, maar minder bekend is, dat dit ook voor het toneel gebeurt. Toneelbewerkingen van de boeken van Nederlandse schrijvers zoals Harry Mulisch, Ferdinand Bordewijk en Gerard Reve, weten iedere keer weer een enthousiast publiek naar de theaters te trekken.

Nu te zien in het theater

Het nadeel van een toneelvoorstelling naar aanleiding van een boek is dat een toneelproductie maar tijdelijk te zien is. Bij een boekverfilming is dat natuurlijk anders, een film kun je jaren later nog eens bekijken. Ga je liever naar het theater, dan is het zaak om goed bij te houden wanneer er een boekbewerking op de planken wordt gebracht. Hier vind je een overzicht van voorstellingen die nu te zien zijn:

  • De ontdekking van de hemel – Het meesterwerk van Harry Mulisch is nog tot en met februari 2015 te zien in verschillende theaters door heel Nederland.
  • Minoes – Juist kinderboeken lenen zich uitstekend voor het toneel! Dit boek van Annie M.G. Schmidt werd bewerkt tot een voorstelling voor het hele gezin en is tot en met mei 2015 in theaters door het land te zien.
  • Het dagboek van Anne Frank – Onder de naam Anne is ook het wereldberoemde dagboek bewerkt voor het toneel. Wegens het overweldigende succes van de voorstelling is het toneelstuk nog te zien tot en met april 2015.

Ook voor de kleine boekenwurmpjes

Wie zin heeft in een avondje theater én van een goed verhaal houdt, hoeft maar te kiezen uit een van de bovenstaande theatershows. Bovendien worden er opvallend veel kinderboeken voor het toneel bewerkt, waardoor dit een goede eerste kennismaking met een theatervoorstelling voor de jongste leden van het gezin is. Boeken gaan immers nooit vervelen.

Have your say