Erasmus Universiteit Rotterdam doekt faculteit filosofie op

Van de Blog

Erasmus Universiteit Rotterdam doekt faculteit filosofie op

In een brief aan de studenten en docenten schrijft decaan Jack Vromen dat de faculteit filosofie ‘geen haalbare kaart’ meer is en binnen enkele jaren waarschijnlijk van de Universiteit zal verdwijnen.

filosofieVolgens Vromen brengt de faculteit filosofie al jarenlang niet genoeg geld op. Dit komt grotendeels doordat veel studenten filosofie als tweede studie volgen. Het Ministerie van Onderwijs betaalt alleen primaire studies, zogenaamde secundaire studies moeten worden betaalt door de Universiteit zelf.

Filosofieonderwijs blijft

Het feit dat de faculteit filosofie op zal houden te bestaan betekent niet meteen dat filosofieonderwijs direct de deur uit gaat. Er worden momenteel plannen gemaakt om een verbrede bachelor aan te bieden waar studenten nog vakken wijsbegeerte kunnen kiezen die binnen hun eigen studie passen.

Daarnaast liggen er al concrete plannen op tafel om verschillende masters in de filosofie-richting aan te bieden zoals analytische filosofie of continentale filosofie. De reden hiervoor is dat er nog zeker animo is voor filosofieonderwijs, maar dat het simpelweg niet genoeg geld oplevert om te kunnen financieren.

Ook de kwaliteit van het onderwijs is volgens de Universitaire Keuzegids 2015 uitstekend. Onlangs werd de bachelor opleiding Wijsbegeerte nog uitgeroepen als een van de drie ‘top-opleidingen’ van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Deze titel werd gedeeld met de studies Geneeskunde en Psychologie.

Have your say