Film ‘Hannah Arendt’ wint prijs

Van de Blog

hannah-arendt

Film ‘Hannah Arendt’ wint prijs

De film ‘Hannah Arendt’ over de gelijknamige Duits-joodse filosoof heeft in Duitsland de Herbert Strate-prijs gewonnen. Deze biografische film van regisseur Margarethe von Trotta belicht de misschien wel meest roerige periode in het leven van Arendt: het verslag dat ze maakte van het proces tegen nazi-kopstuk Adolf Eichmann in Jeruzalem.

De prijs is een initiatief van verschillende Duitse film- en mediaorganisaties. Voor de overwinning ontvangen de makers 20 duizend euro. Daarnaast is Barbara Sukowa, die Hannah Arendt speelt, genomineerd als ‘best actrice’ voor de Europese Filmprijzen. Op 7 december worden de winnaars bekendgemaakt in Berlijn.

Controversiële periode

De film gaat over de meeste controversiële fase in het leven van de filosoof. Voor The New Yorker versloeg en duidde ze het proces tegen Adolf Eichmann. Haar conclusie dat Eichmann geen duivel is, maar de ‘banaliteit van het kwaad’, maakte vooral onder joodse intellectuelen de nodige tongen los, het werd door hen fel bestreden.  In de film is te zien hoe Arendt veel goede vrienden verliest door haar mening over deze zaak.

Bekijk hieronder de trailer van de film.

Have your say