Filosoof en ambassadeur René Gude (58) overleden

Van de Blog

Filosoof en ambassadeur René Gude (58) overleden

De bekende Nederlandse filosoof en ambassadeur van de ISVW (Internationale School voor Wijsbegeerte) is afgelopen maand overleden. Dat bevestigd een woordvoerder van het ISVW onlangs tegenover nu.nl

Ongeneselijk ziek

De oud Denker des Vaderlands leed al jaren enkele jaren aan botkanker en was door doctoren ongeneselijk ziek verklaard.

Gude was tot 2001 hoofdredacteur van Filosofie Magazine en pleitte al jaren voor filosofie als examenvak in het voortgezet onderwijs. Hij stond bekend om verwezenlijken van zijn doel, namelijk het populariseren van de filosofie onder de Nederlandse bevolking.

In 2013 wist hij Hans Achterhuis op te volgens als Denker des Vaderlands. Na zijn overlijden heeft Marli Huijer deze titel overgenomen als eerste ‘denkeres’ des Vaderlands.

Minister Jet Bussemaker (OCW) liet onlangs weten dat ‘Nederland een bijzondere wetenschapper en groot denker is verloren met het overlijden van Gude’.

Jet Bussemaker:“Als Denker des Vaderlands liet hij zien dat filosofie voor onze maatschappij van grote waarde is. Ik waardeer ook zeer de bijdrage die Gude heeft geleverd aan de inhoud van het hoger onderwijs van de toekomst.”

Have your say