Habermas wint Erasmusprijs

Van de Blog

habermans

Habermas wint Erasmusprijs

De Duitse filosoof Jürgen Habermas ontvangt op woensdagmiddag 6 november 2013 in het Koninklijk Paleis in Amsterdam de Erasmusprijs. Deze prijs wordt jaarlijks aan een instelling of persoon die een buitengewone bedrage levert op cultureel, sociaal of sociaalwetenschappelijk gebied. Het thema van dit jaar was ‘de toekomst van de democratie’.

Holland Doc 24 heeft ter gelegenheid van de uitreiking een introductie gemaakt over het werk van Habermas. Hierin vertelt Leon Heuts, redacteur van Filosofie Magazine, over zijn werk:

Mediakapitalisme

Aansluitend hierop is de documentaire Videocracy te zien. Deze docu gaat over de rol van de media in de politieke cultuur van Italië onder Berlusconi. Stelling in deze documentaire is dat in Italië het publieke debat plaats heeft gemaakt voor zogenaamd ‘mediakapitalisme’. Hierin wordt volgens Habermas de leefwereld van jonge mensen uitgebuit en gekoloniseerd. Volgens hem moeten media juist machtsvrij en objectief zijn bij het in kaart brengen van de publieke opinie. Het verdwijnen van een pluriforme pers leidt uiteindelijk tot het verdwijnen van de democratie, is zijn stelling.

Have your say