‘Mensen zijn niet slimmer dan dieren’

Van de Blog

mens-met-aap

‘Mensen zijn niet slimmer dan dieren’

Mensen moeten stoppen met zichzelf superieur te verklaren aan dieren, we zijn niet slimmer. Dit stellen onderzoekers van de universiteit van Adelaide. Sterker nog: sommige dieren hebben cognitieve vaardigheden die onze pet te boven gaan. We zijn dus niet slimmer, we zijn anders.

“De overtuiging dat mensen cognitief gezien superieur waren, kwam verankerd te zitten in de filosofie en wetenschap,” Arthur Saniotis.

Al zo’n tienduizend jaar heerst onder mensen het idee dat we slimmer zijn dieren. In de tijd dat dit ontstond begonnen mensen landbouw te bedrijven en dieren te domesticeren. Er ontstonden toen ook religies die de mens boven alle andere schepsels plaatsten. Volgens onderzoeker Arthur Saniotis kwam zodoende het idee dat de mens cognitief superieur was verankerd te zitten in de filosofie en wetenschap.

Dieren superieur?

Volgens hem weten we anno 2013 wel beter. De wetenschap van tegenwoordig toont aan dat dieren cognitieve gaven hebben die superieur zijn aan die van mensen, stelt hij. Desondanks kunnen we het idee van onze superioriteit niet loslaten. Het probleem is dat zij ons niet begrijpen en wij hen niet begrijpen, maar dit heeft niets te maken met een ander niveau van intelligentie. We zijn anders, stellen de onderzoekers.

“Ze kunnen hun eisen communiceren en ons dingen laten doen die zij gedaan willen hebben. De dierenwereld is veel complexer dan we denken.” Arthur Saniotis.

Ander soort intelligentie

Ook stellen ze dat dieren verschillende soorten intelligentie hebben, die door ons worden ondergewaardeerd. Dit komt door onze fixatie op taal en technologie. Hierbij moeten we bijvoorbeeld denken aan sommige dieren die een groot aantal gevarieerde geluiden of geuren kunnen produceren. Mensen kunnen de complexiteit van deze boodschappen niet eens bevatten, menen de onderzoekers.

Have your say