Mulisch’ dochter Frieda houdt de herinnering levend

Van de Blog

frieda-mulisch

Mulisch’ dochter Frieda houdt de herinnering levend

AMSTERDAM-MULISCH-DOCHTERDat verzekeraars ons af en toe nog steeds kunnen verrassen, blijkt uit de inspirerende en persoonlijke verhalen die DELA vertelt. In deze serie – De appel en de boom – komen (klein)kinderen van overleden, bekende Nederlanders aan het woord. Welke herinneringen hebben zij aan hun vader, moeder, opa of oma? En welke levenslessen hebben zij meegekregen?

Eén van de nieuwste publicaties op de website is het verhaal van Frieda Mulisch over haar beroemde vader. Inderdaad, dat kan er maar één zijn: Harry Mulisch.

De verborgen kanten van Harry Mulisch

Harry Mulisch mocht op buitenstaanders misschien vaak streng of arrogant overkomen, maar voor Frieda was juist het tegendeel waar. Zij vertelt dat haar vader juist een man was die gekke liedjes zong, vond dat je lief moest zijn voor dieren en geen belang hechtte aan prestaties of vooroordelen. Wanneer iemand een slechte recensie over Mulisch schreef, raakte dat zijn dochter meer dan de schrijver zelf.

“‘Volg je hart, ga op zoek naar je talent en gebruik het. Daar heb je geen diploma voor nodig.” – Harry Mulisch

nooit-vergat-ik-jou-defNooit vergat ik jou

Frieda lijkt het advies van haar vader ter harte te hebben genomen. Onlangs verscheen bij uitgeverij Prometheus haar poëziedebuut ‘Nooit vergat ik jou’ waarin zij al dichtend het gesprek aangaat met haar vader.

Ze geeft toe, dat het een grote stap was om met haar gedichten naar buiten  te treden. Ondanks dat ze haar hele leven al gedichten schrijft, was dat altijd meer voor haarzelf. Als kind van Harry Mulisch wilde ze immers andere talenten dan schrijven in haarzelf ontdekken en ontwikkelen. Maar het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan, zo blijkt wel weer.

Mulisch, de televisieserie

Voor literatuurliefhebbers zal het debuut van Frieda echter niet als een totale verrassing komen. Vorig jaar liet ze al weten, dat ze werkt aan een dramaserie over het leven van haar vader. Zelf noemde ze dit een goede manier om herinneringen aan hem op te halen, maar ook een manier om het – veelal verkeerde – beeld dat anderen van Harry Mulisch hebben, recht te zetten.

“Ik praat graag over hem. Het is voor mij een manier om hem dicht bij me te houden. En ik wil graag mijn perspectief delen met de buitenwereld, waar zoals gezegd een verkeerd beeld van hem bestaat.” – Frieda Mulisch

In de televisieserie wordt het leven van de grote schrijver bekeken vanuit het perspectief van de drie vrouwen die belangrijk waren in zijn leven: zijn moeder, zijn vrouw en zijn dochter. Of de serie er ook echt gaat komen, is echter nog de vraag. Tot op heden is er namelijk nog geen producer gevonden die het scenario ook wil gaan verfilmen.

Een levendige erfenis

Dat het werk en het leven van Harry Mulisch nog altijd in de belangstelling staat, blijkt niet alleen uit dit persoonlijke gesprek met zijn dochter, maar ook uit het feit dat er nog van alles georganiseerd wordt rondom de grote Mulisch.

Onlangs werd het tweede Harry Mulisch Festival gehouden in zijn oude woonhuis in Amsterdam en ook zijn meesterwerk De Ontdekking van de Hemel beleefde zijn toneelpremière. Mulisch mag dan dood zijn, hij is nog lang niet vergeten.

Have your say