Mulisch’ meesterwerk op de planken

Van de Blog

de-ontdekking-van-de-hemel_2

Mulisch’ meesterwerk op de planken

Het boek staat bekend als het magnum opus van Harry Mulisch. Het is waarschijnlijk niet alleen zijn meesterwerk, maar ook zijn meest beroemde verhaal. In 2001 werd het al verfilmd, maar nu is er ook een toneelbewerking van gemaakt. Inderdaad, De ontdekking van de hemel is sinds deze maand te zien in het theater.

De schrijver en het verhaal

Net als het boek zelf – in 2007 uitgeroepen tot de ‘beste Nederlandse roman allertijden’ – en de film ontvangt ook de toneelvoorstelling lovende recensies.

“Fantasierijke redeneringen, hevige liefdes, fatale doodsberichten en spannende speurtochten wisselen elkaar moeiteloos af” – NRC****

De toneelbewerking volgt uiteraard het boek, maar een opvallende rol is weggelegd voor het personage van Harry Mulisch zelf. Als verteller heeft de schrijver namelijk invloed op zijn verhaal, wat in het toneelstuk duidelijk naar voren komt. In hoeverre beïnvloedt dat de missie die centraal staat?

Boeken worden toneelstukken

De ontdekking van de hemel is niet het eerste boek van Harry Mulisch dat bewerkt werd voor het toneel. In 2013 ging Het stenen bruidsbed van Mulisch De ontdekking van de hemel al voor. Ook het werk van andere Nederlandse schrijvers heeft zijn weg naar de planken gevonden. Liefhebbers van literatuur hebben daarmee geluk, zo valt er twee keer te genieten van het verhaal of, zoals in het geval van De ontdekking van de hemel, zelfs drie keer!

Have your say