Wat gebeurt er met smartphones in een kerkdienst?

Van de Blog

Wat gebeurt er met smartphones in een kerkdienst?

Het is een ongeschreven regel dat smartphones – en daarmee vele andere moderne snufjes – niet worden toegejuicht in het huis van god. Maar een regel zou een regel niet zijn als er niet enkele uitzonderingen waren, bijvoorbeeld wanneer de smartphones een kunstwerk tot stand brengen met een mooie verborgen boodschap.

Naar de hemel reizen

In de Saint-Eustache kathedraal in Parijs is namelijk een kunstwerk van kunstenaar Filipe Vilas-Boas opgezet die de smartphones van bezoekers gebruikt om een lasershow te creëren op het plafond van de kathedraal.

Het kunstwerk heet Shooting Thoughts en gebruikt zogenaamde projection mapping om honderden lampjes aan te sturen via de smartphones van bezoekers aan de kerk. Met een speciale app voor je iPhone of iPad kun je als bezoeker een ster de hemel in laten reizen.

De digitale ster wordt dan omgezet in een lichtje aan het plafond van de kathedraal. De boodschap van Boas is dat elke ster zijn eigen pad volgt op zijn eigen tempo, net zoals ieder mens zijn of haar eigen pad volgt in het leven.

Volgens de kunstenaar was er geen betere locatie te bedenken dan een kerk, waar mensen veelal naartoe gaan om stil te staan bij het leven en wellicht hun eigen pad (terug) te vinden.

Have your say